Wat is er veranderd in de wet- & regelgeving voor toeslagen?
We informeren u graag over de nieuwe wet- en regelgeving rondom toeslagen. De kennismodules, testen en casussen over Toeslagen op Kennisnetwerk zijn geüpdatet. U kunt hiermee uw kennis opfrissen en u kunt oefenen met de nieuwe informatie. Zo kunt u uw cliënten dit jaar weer optimaal helpen met het regelen van toeslagen.
Kinderopvangtoeslag en tijdelijke indicatie Wet langdurige zorg (Wlz)
Ouders met een permanente Wlz-indicatie hebben recht op kinderopvangtoeslag. Deze indicatie wordt afgegeven door het Centraal indicatiestelling zorg (CIZ).
Nu hebben ouders met een tijdelijke Wlz-indicatie onder voorwaarden ook recht op kinderopvangtoeslag. De andere ouder moet wel werken, studeren, een werktraject of een inburgeringstraject volgen. Geldt dit voor uw cliënten? Dan kunt u hiervoor de BelastingTelefoon bellen of een terugbelverzoek doen. Ook is het mogelijk om dit schriftelijk aan ons door te geven via:
Dienst Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen
In de toekenningsbrief die uw cliënt ontvangt, staat dat zij de stopzetting van de indicatie direct schriftelijk moeten doorgeven aan Dienst Toeslagen. Als de Wlz-indicatie stopt, geeft u dit voor uw client schriftelijk door.
Is de ouder met de Wlz-indicatie alleenstaand? Dan is er geen recht op kinderopvangtoeslag. Deze ouder kan een verzoek voor vergoeding indienen bij de gemeente op grond van de Sociaal Medische Indicatie (SMI).
Meer informatie vindt u op de pagina Kinderopvangtoeslag bij langdurige zorg voor mij of mijn partner. U vindt op de pagina Kinderopvangtoeslag bij langdurige zorg voor mij of mijn partner ook een knop om een terugbelverzoek te doen.
Aantal gewerkte maanden doorgeven voor kinderopvangtoeslag
Om het recht op kinderopvangtoeslag te bepalen, geven ouders vanaf 1 januari 2023 door in hoeveel maanden van het jaar zij hebben gewerkt. Het recht op kinderopvangtoeslag werd tot en met 2022 bepaald op basis van het aantal gewerkte uren per maand van de minst werkende ouder. Nu berekenen we dit aan de hand van het aantal gewerkte maanden in het jaar van de minst werkende ouder. Op toeslagen.nl is de proefberekening hierop aangepast.
Er geldt een maximum van 230 uren per maand waarover ouders kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen met maximaal van 2.760 uren op jaarbasis. Neemt de ouder minder uren af? Dan is dat het aantal opvanguren waarover de ouder kinderopvangtoeslag kan aanvragen. Hiermee vervalt de verruiming die is ingesteld voor 2020 en 2021 op grond van de COVID-19 maatregelen.
Wilt u meer informatie over de kinderopvangtoeslag? Kijk dan op de pagina Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?
Oekraïense ontheemden
Helpt u cliënten die zijn gevlucht uit Oekraïne? Het is belangrijk om te weten dat Oekraïense ontheemden in Nederland onder bepaalde voorwaarden recht hebben op toeslagen. In de kennismodule Toeslagen aanvragen voor Oekraïense ontheemden vindt u per toeslag informatie over de voorwaarden waaraan Oekraïense ontheemden moeten voldoen.
Vangt uw cliënt Oekraïense vluchtelingen op in eigen huis? Door een uitzondering tellen deze personen dan niet mee voor de toeslagen als toeslagpartner of medebewoner. Dit regelen wij automatisch. Deze uitzondering geldt in ieder geval tot 1 maart 2024. Als uw cliënt toch een brief heeft gekregen waarin staat dat iemand wordt meegeteld voor toeslagen kunt u contact opnemen met de BelastingTelefoon via 0800 – 0543. In de kennismodule leest u meer over toeslagen voor gastgezinnen voor Oekraïense ontheemden.
Kennismodules aangepast
We hebben de kennismodules, testen en casussen over toeslagen aangepast op Kennisnetwerk. U kunt op Kennisnetwerk nu de nieuwe regels voor toeslagen in 2023 nalezen. Ook kunt u uw kennis testen over aanvragen en wijzigingen, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
Hebt u feedback over de kennismodules? Dat kunt u mailen naar maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl.