Vraag en antwoord bij bericht ALO-kop januari 2024
Heeft uw cliënt een huwelijkspartner zonder burgerservicenummer (bsn)?
Indien een burger toeslag aanvraagt wordt er gekeken of er een partnerschap is. Als de partner geen bsn heeft dan neemt het toeslagen systeem aan dat deze burger alleenstaand is. Het gevolg was, dat als er een bsn werd aangemaakt, een huwelijkse staat met terugwerkende kracht in het toeslagen systeem terecht kwam. Uw cliënt kreeg dan te maken met hoge terugvorderingen.
Per 1 januari 2024 is daarom het proces voor aanvragers met een partner zonder bsn aangepast. Dienst Toeslagen heeft het volgende aangepast:
- Uw cliënt kan via het toeslagenportaal aangeven dat er sprake is van een partner zonder een bsn.
- Dienst Toeslagen neemt de gemeentelijke informatie over als er sprake is van een huwelijkspartner zonder bsn.
Wat past Dienst Toeslagen aan?
Kindgebonden budget:
- Uw cliënt ontvangt geen extra toeslag voor alleenstaande ouders meer.
- Dit bedrag is € 3.480 per jaar in 2024.
- Heeft uw cliënt via het portaal doorgegeven een partner te hebben, dan ontvangt deze gelijk een correcte toeslag zonder dit extra bedrag.
Krijgt Dienst Toeslagen via de gemeente door dat er een huwelijkse staat is en uw cliënt ontvangt reeds toeslag?
- Dan volgt er een brief dat er sprake is van een toeslagpartner en 2 maanden na dagtekening brief zal de eerste betaling zonder de extra toeslag voor alleenstaande ouders volgen.
Kinderopvangtoeslag:
- Toeslagen zal controleren of de partner van de aanvrager voldoet aan de arbeidseis/doelgroepstatus.
- Dit betreft maatwerk welke voor elke situatie anders is, dit zal dienstverlenend en voorlichtend zijn.
- Het kan voorkomen dat er geen recht is op kinderopvangtoeslag, dan zal de toeslag worden gestopt. Uw cliënt wordt hierover schriftelijk geïnformeerd.
Wat kan Dienst Toeslagen (nog) niet aanpassen?
Dienst Toeslagen heeft de ambitie om zo goed mogelijk de juiste toeslag te berekenen, maar zonder bsn van de partner zijn er een aantal zaken die niet worden meegenomen in de berekening. Zoals het inkomen of het vermogen van de partner.
Ook voor de zorgtoeslag wijzigt er nog niets en wordt zolang er geen bsn is, de aangevraagde toeslag alleen berekend met de gegevens van de aanvrager en als alleenstaand.
Is een bsn voor de partner nodig?
Het meest wenselijke is als uw cliënt een bsn regelt voor zijn partner. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk. Zolang er geen bsn is zal er geen volledige correcte toeslag berekend kunnen worden, op dit moment. Wel zal Toeslagen de dienstverlening blijven ontwikkelen om te kijken of dit kan worden verbeterd.
Wat wordt niet teruggevorderd?
Zolang er geen bsn is en het partnerschap correct bij Dienst Toeslagen is geregistreerd, wordt er geen toeslag teruggevorderd die berekend is op basis van partnerschap (of het ontbreken van partnerschap).
Kan uw cliënt te maken krijgen met een terugvordering?
Heeft uw cliënt op geen enkele wijze kenbaar gemaakt dat er sprake is van een (huwelijks)partner? Dan kan het zijn dat Toeslagen geen van bovenstaande acties heeft kunnen uitvoeren.
Stel, de partner krijgt een bsn en bij de gemeente wordt bij de aanvrager alsnog een huwelijkse staat geregistreerd met een ingangsdatum van een paar jaar terug? Dan kan er toch een terugvordering ontstaan bij de aanvrager, immers was Dienst Toeslagen niet op de hoogte van het partnerschap. Het afzien van terugvorderen geldt daarom enkel voor de aanvrager die het (buitenlandse) huwelijk wel reeds in het verleden heeft gemeld bij de gemeente.
Hoe kan uw cliënt terugvorderingen voorkomen?
- Registreer een huwelijkse staat bij de gemeente.
- Geef via het toeslagenportaal door dat er sprake is van een partner.
- Vraag een bsn aan voor de partner, dan kan Dienst Toeslagen nog beter de juiste toeslag berekenen.
Het partnerschap is goed doorgegeven; kan uw cliënt dan alsnog te maken krijgen met een terugvordering?
Dat kan alleen op basis van de gegevens van de aanvrager.
Stel, het inkomen van de aanvrager is hoger geworden, dan kan het zijn dat de aanvrager recht had op een lager kindgebonden budget. Dit staat los van de partner of de extra toeslag voor alleenstaande ouders. Dan kan de toeslag hierop wel aangepast worden. Dit verschilt niet ten opzichte van andere burgers. Dit geldt ook voor kinderopvangtoeslag, bij verschil in opvanguren of -kosten.
Hoe zit het met huurtoeslag?
Voor huurtoeslag moet zowel de aanvrager als partner op één adres ingeschreven staan. Daarom verandert er voor deze toeslag niets.