Snellere hulp aan mensen met financiële zorgen
Belastingdienst en Dienst Toeslagen starten een experiment met gemeenten
Het kabinet wil dat mensen met dreigende schulden eerder bij gemeenten in beeld komen, namelijk voordat financiële problemen zich opstapelen. Daarom start per januari 2025 een tweejarig experiment waarbij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen informatie over betalingsachterstanden uitwisselen met gemeenten. Het experiment ‘vroegsignalering Wet gemeentelijke schuldhulpverlening’ start met 8 gemeenten. Deze gemeenten kunnen door dit experiment eerder hulp bieden aan inwoners met financiële zorgen. Hebt u een cliënt met dreigende schulden? Lees wat dit experiment voor uw cliënt kan betekenen.
U en uw cliënt kunnen input leveren
Er moet een ministeriële regeling worden aangepast om het experiment met uitwisselen van gegevens mogelijk te maken. Hiervoor is per 20 september een internetconsultatie gestart. Iedereen kan tot 20 oktober reageren op het voorstel. Nadat alle opmerkingen – van bijvoorbeeld burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties – zijn behandeld, wordt het definitieve besluit opnieuw gepubliceerd op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Gemeenten bieden hulp
Sinds 1 januari 2021 is vroegsignalering door de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) een wettelijke taak geworden voor gemeenten. Dat betekent dat gemeenten mensen met betalingsproblemen eerder hulp kunnen aanbieden. Verhuurders, zorgverzekeraars en energie- en waterbedrijven mogen voortaan gegevens van mensen met een betalingsachterstand delen met de gemeente. Zo weet de gemeente welke mensen zij hulp moeten aanbieden om te voorkomen dat hun betalingsproblemen verder oplopen.
Ook eerder hulp door signaal bij betalingsachterstand voor belastingen of toeslagen
De Wgs wordt uitgebreid met een tijdelijke ministeriële regeling. Deze regeling maakt het mogelijk dat de Belastingdienst en Dienst Toeslagen ook gegevens van mensen met een betalingsachterstand kunnen delen met gemeenten. Zij kunnen hierdoor gegevens delen van mensen die een betalingsachterstand met belastingen of toeslagen hebben. De gemeenten nemen contact op met deze mensen en bieden ze hulp.
Zo willen de Belastingdienst en Dienst Toeslagenvoorkomen dat het openstaande bedrag – mede door extra (incasso)kosten – verder oploopt en dat (financiële) problemen daardoor escaleren. Ook willen de Belastingdienst en Dienst Toeslagen met het experiment onderzoeken of hiermee een nieuwe groep mensen met betalingsproblemen in beeld komt bij gemeenten.
Meer informatie?
Hebben u en uw cliënt nog vragen of willen jullie meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op Vroegsignalering: sneller hulp bij geldproblemen.